Interrail güvenlik önlemleri herkesin kafasını kurcalayan en önemli sorulardan bir tanesi. İstatistikler önemlidir, yapılan bir istatistiğe göre de Interrailcilerin %30’u Avrupa’da mutlaka hırsızlık olayı yaşayarak ülkesine geri dönüyor. Cüzdan, pasaport, fotoğraf makinası hatta direk sırt çantası çaldıran çok. Peki nedir bu Interrail güvenlik önlemleri?
Hostelleri tercih et
Mottoymuş, ruhmuş bırakın bir kenarıya kardeşim. Türkiye’de kaç kere sokakta yattınız? Çok zor durumda kalmadıkça hostelleri tercih edin. En uyduruk hostel bile sokakta yatmaktan daha güvenlidir. Yaşanan bir çok hırsızlık olayları, sokakta yatmaktan kaynaklanıyor.
Lockers kullan
İlla garlarda ya da parklarda yatacağım diyorsan, en azından garlardaki emanet dolaplarına değerli eşyalarını kilitle. Ancak emanet dolaplarından bile eşyaların çalınabildiğini unutma! Özellikle ıssız garlardaki emanet dolapları hırsızların iştahını kabartıyor.
Fazla para taşıma
Biz Interrail boyunca tüm nakitimizi üzerimizde taşıdık hatta çantaları hostelde odanın ortasına bıraktığımızda genellikle içinde 200-300 Euro dolayında para da bırakıyorduk. Genel mantığımız şu, eleman çantayı hostele bırakıyorsa değerli bir şey yoktur. Kimse de bir kez olsun çantamızı kurcalamadı. Zaten hostelde kalan gezginden zarar gelmez. Fazla para taşısan da işte bizim gibi bir kısmını asker cüzdanına, bir kısmını cebine, az bir kısmını da hostele ya da locker‘a bıraktığın çantana koy. Kafa rahat bi yerden çaldırsan, diğerinde Türkiye’ye geri dönecek kadar para var nasılsa. Ama şimdi tüm bunları boş ver, yanında banka kartı taşı. Paranı bankaya koy; ihtiyacın oldukça çek. En güvenli yolu bu. İmkanın varsa, çoğu zaman kredi kartı kullanmaya çalış. Peki kartları çaldırırsan nolacak? Of lan, bilemedik şimdi. Bak kafana göre ya, çaldırma işte. MALINA SAHİP ÇIK.
Asker Cüzdanı
Bak bunun spor mağazalarında pahalı olanından alıyorsunuz, manyak mısınız oğlum siz, ne gerek var? Her hangi bir çarşıdan asker malzemeleri satan dükkandan asker cüzdanı alabilirsiniz. Belki Interrail biletiniz sığmaz ama çok rahat kimlikler, pasaport kopyası, para, kart vb. sığıyor. Bir ay boyunca kullandım, bana mısın demedi. 5 liralık kumaşa binlerce lirayı emanet ettik. Ayrıca sağda solda çıkarınca Are you Soldier? falan diyorlar, havalı oluyor. Dosta güven, düşmana korku salarsınız.
Günlük Çanta
Yanınıza illa ki günlük çanta aldınız ve şehri gezerken bu ufak çantayla geziyorsunuz. Asla ve asla değerli eşyalarınızı bu çanta içine koymayın. Ufak olmasından ve kolay çalınabilir bir hava uyandırmasından dolayı iştah kabartan bu çantaların kontrolü çok zor oluyor. Özellikle de şu parkta iki soluklanayım dediğiniz anda bu çanta gidiveriyor, yapmayın. Bu çantayı takın evet ama elinizde taşımak istemediğiniz ceket, satın alacağınız hediyelik eşyalar, matara vb. değersiz şeyleri koyun.
Profesyonel fotoğrafçı ayaklarını bırakın
Bir aylığına Interrail‘e gittiniz, evet güzel de fotoğraflar çekip Facebook’ta eşe dosta hayatınızın bu en önemli seyahatini High Definition tanıtmak niyetindesiniz ama yapmayın, hırsızların iştahını kabartmayın. Nikon D90‘lar, Canon 600D’ler falan ne yapıyorsunuz abi siz öyle? Mümkünse akıllı telefonla idare edin, illa ki kaliteli bir şeyler çekicem diyorsanız da bas-çek Lumix, Canon falan edinin bir tane. Ayrıca yük olarak da hafifletir çantayı bu tarz basit makineler.
Toplu taşımaya dikkat et
Hırsızlık olaylarının tavan yaptığı bir diğer yerler ise toplu taşıma araçları. Özellikle Roma, Barcelona, Milano, Berlin gibi şehirlerde merkezi konumdaki noktalara giden toplu taşıma araçlarında hırsızlık olayları olabiliyor. Bu tarz ulaşım araçları kullanacağın zaman mümkünse çantanı önünde taşı ve malına daha bi dikkatli sahip çık.
Issız ATM’lerden uzak durun
Para çekeceğiniz zaman genellikle göz önünde olan ve uzağında insanlar, hareketli ortamlar olan yerlerden para çekmeye özen gösterin. Avrupa’nın bir çok büyük şehrinde hırsızlar, özellikle küçük çocuklar para dilenme numarasıyla ATM ve çevrelerine gelerek paranızı çalmaya yönelik değişik numaralar yapıyorlar, dikkatli davranın.
Sokak sanatçılarına dikkat edin
Problem sokak sanatçılarıyla değil elbette, onları dinleyen insanların arasında gizlenen hırsızlarla. Avrupa’nın bir çok yerinde birbirinden yetenekli sokak sanatçıları göreceksiniz ve muhtemelen bunları dinlerken etrafınızda onlarca hırsız olacak. Burada da malınıza sahip çıkın ve mutlaka çantanızı önünüzde taşıyın.
Roma’ya ayrı parantez
Hırsızlık olaylarının en çok yaşandığı şehir Roma‘dır, güzel olduğun kadar pissin Roma. Bu şehirde garda yatarken, hostelde takılırken, tren için bilet alırken, Kolezyum‘a bakarken ya da Vatikan‘da gezerken bile her an dikkatli olmak durumundasınız. Hiç ummadığınız anda ne var ne yok çaldırabilirsiniz, Roma tehlikelidir. Aynı şekilde Barselona’ya da dikkat edin.
Denize sırayla girin
Nice, Monteresso, Barcelona, Ibiza… Kumsallar, harika deniz ve biraz yüzmek istediniz. Aman diyelim, sırayla yüzün. Havlu bile çalıyorlar, dikkat edin. Denize gireceğiniz zaman mümkünse yanınıza değerli eşya almayın, aldıysanız da tekrar ediyoruz, sırayla girin.
Avrupa güzel, Avrupa modern ama Avrupa’da türlü türlü bela ve hırsızlık kaynıyor. Interrail, bir hayatta kalma mücadelesi ve bu kıtada hayatta ka… Tamam tamam abarttık, önleminizi alıp gidin gezin oğlum güzelce işte. Onlar hırsızsa, biz dünyanın görüp görebileceği en büyük hırsızla mücadele ediyoruz zaten, ayık olsunlar.