Uzungöl, Trabzon

Uzungöl

Uzungöl, hafta sonu şehrin karmaşası, gürültüsünden uzak bir tatil planı yapmak isteyenler için ideal bir rota.

Uzungöl’e Nasıl Gidilir?

Sabah 06:30 gibi Trabzon merkeze yakın bir noktada indim. Uzungöl araçları çömlekçi meydanından hareket ettiğinden otogara kadar gitmenize gerek yok. Trabzon merkez (Atatürk Meydanı) ile Çömlekçi arasındaki mesafe yürüyerek 8-9 dakika sürdü.

Ek bilgi Çömlekçi meydanından Maçka, Hamsiköy, Sümela manastırınada araç seferleri olmaktadır. Çömlekçi meydanında ara sokakta Çaykara turun ufak bir dükkanı var, biletinizi buradan almanız gerekiyor. Trabzon-Çaykara:10 tl,(80km.) Trabzon-Uzungöl:15 tl.

Benim niyetim Çaykara’ya araçla gidip geri kalan 20 km.’yi yürümekti. Amacım doğanın güzel karelerini fotoğraflamak ve oksijen depolamak. Araçla ulaşım halinde birçok güzelliğin atlandığına inanıyorum. Of ilçe merkezi Çaykara arası yolda ilerlerken birbirinden renkli ve güzel çay bahçelerinin içinden geçeceksiniz. Yol boyunca çay fabrikalarını ziyaret ederek çay satın alabilirsiniz.

Çaykara-Uzungöl arası yürüyüş:

Çaykara

Trabzon’da Cumartesi hava yağışlıydı nasıl yürüyeceğimi düşünürken, Çaykara’da beni kapalı bir hava karşıladı.

Çaykara’ya vardıktan sonra ortalama 3 saat 15 dakika sürecek yürüyüşüme başladım. 200 rakımdam 1100 rakım seviyelerine kadar tırmandım. Yayla yolu gibi keskin virajları ve dik eğimi yok. Taşkıran köyü haricinde yolda bir şey bulamazsınız. Taşkıranda su, bisküvi v.s alabileceğiniz 2 adet market mevcut. Taşkırandan sonra Uzungöl’e kalan mesafe 6-7 km. Ve eğim bu noktadan sonra biraz daha artıyor.

Yolda ilerlerken tepelerden irili, ufaklı kaya parçalarının düşme ihtimaline karşı dikkatli olmakta fayda var. HES inşaatları, yerel halkın betonlaşma eğilimi bölgenin doğallığını kaybetmesine sebep olmakla birlikte heyelan, toprak kayması riskini arttırmaktadır.

Çaykaradan yaklaşık 5km. ileride Sultan Murat yaylasına ayrılan tabelayı göreceksiniz (yolun ne kadarlık kısmı asfalt emin değilim) yine Ataköy mevkiinde 5inci Cumhurbaşkanı Merhum Cevdet Sunay’ın doğup büyüdüğü ev günümüzde müze olarak kullanılmakta. Sultan Murat yaylasını takiben Soğanlı Geçidi aşılarak Bayburt’a kadar gidebilirsiniz. Bu yol dünyanın en tehlikeli yolları arasına girebilmeyi başarmıştır.

Çaykara’yı 1 km. Geçtikten sonra at binebileceğiniz çiftlik mevcut, yolun sağında kalan tesiste hava şartlarının elverdiği ölçüde safari turlarına katılabilirsiniz.

Uzungöl

Uzungöl, yemyeşil ormanları,temiz suları, içinde barındırdığı onlarca endemik bitki ve tüm doğal güzelliğiyle Türkiye içinden ve dışından bir çok insanın ilgisini çeken Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı bir beldedir. Adını kenarına kurulduğu gölden almaktadır. Göl, dağlardan yuvarlanan kayaların Haldizen deresinin önünü kapatması ile adeta doğanın bir armağanı olarak oluşmuştur.

Uzungöl beldesi Soğanlı ve Kaçkar sıra dağlarının kesiştiği bir noktadadır. Uzungöl, doğal ve yapısal değerlerinin korunumu amaçlanarak Tabiat Parkı ve Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmiştir. Kış mevsiminde gölün donmasıyla göl üzerinde yürüyen insanlara, horon tepenlere rastlayabilirsiniz. Ben cesaret edip denemedim.

Çevresinde Şekersu, Karester, Büyükyayla, Küçükyayla, Tabanoz, Multat, Durnalı, Karimazira, Limni, Sultan Murat, Demirkapı gibi yaylaları barındıran Uzungöl eşine az rastlanacak güzellikte bir doğa harikasıdır. Kış şartları nedeniyle yaylalara çıkamadım, baharın gelmesiyle tekrar gelip yaylalara çıkmayı planlıyorum. Bölgede yamaç paraşütününde yapıldığını hatırlatmakta fayda var.

Sultanmurat Yaylası

4 üncü Murat 1635 yılında İran seferinden dönerken ordusuyla bu yaylada konaklayarak Cuma namazını kılmış ve birkaç gün burada konaklamış olmasından dolayı bu yaylaya “Sultanmurat” ismi verilmiştir. Ayrıca 1. Dünya savaşında şehit olan Osmanlı ordusuna ait şehitlik bulunmaktadır. Sultanmurat yaylası Uzungöl’e 38 km. uzaklıktadır.

Demirkapı (Haldezen)

Uzungöl’e geldiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Haldizen’in en önemli özelliklerinden biride her mevsim yeşil bir bölge olarak kalması ve yılın her mevsiminde bölgede kar görülebilmesidir. Haldizen yaylası bölgesinde aynı zamanda Piromer gölü, Balıklı göl, Dipsiz göl, Sarı çiçek gölünü ziyaret ederek güzel kareler yakalayabilirsiniz. Uzungöl’den Haldizen’e gitmek için Haldizen deresi takip edilerek yaklaşık 45 dakika sonra bölgeye ulaşılabilir.

Uzungöl’den Haldizen yaylasına olan mesafe:16 km., Balık gölüne:23 km., Aygır gölüne:25km.

Uzungöl’de Ne Yenir?

Uzungöl’de caminin sağından devam edip 50 m. ileride Ada Restaurant’ta Tereyağda pişirilen Alabalık yemenizi tavsiye ederim. Porsiyonda iki adet balık olup fiyatı:18tl.


Uzungöl’ün çevresinde yemek yiyebileceğiniz birçok alternatif mevcut (döner, kebap, köfte v.b) yöresel lezzet tereyağda pişirilen Alabalık yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Kış sezonu olması nedeniyle göl kıyısında bulunan cafe, mekanlar kapalı.

Uzungöl’ün girişinde ama göl manzarası olmayan Gobleç otelde kaldım. Fiyat perfonmans olarak iyi denilebilir. Tek eksiği lavabosunun küçük olması. Fiyat olarak 150 tl kahvaltı bu ücrete dahil (kahvaltı açık büfe) ve odanıza sınırsız çay servisi yapılmakta.

Göl manzarası olan oteller, pansiyonlar mevcut fakat fiyatlar göl manzarasına göre artış gösteriyor.

Her mevsim farklı güzelliği olan Uzungöl’ü bahar döneminde çok ama çok merak ediyorum. Keyifli gezmeler.

Exit mobile version