Alef: Dizi İncelemesi

Alef: Dizi İncelemesi

Türkiye televizyonlarında yayınlanan dizilerin saçma sapan konularına ve dakikalarca süren uzun bakışmalarına olan tahammülümüz gün geçtikçe azalıyor. Bununla birlikte de Netlix, Blu Tv, Puhu Tv gibi dijital platformlara olan ilgimiz de gün geçtikçe artıyor. Alef, May Prodüksiyon imzalı Blu Tv ve FX ortaklığında yayımlanan bir Emin Alper dizisi…

Alef’in Konusu Nedir?

Alef, İstanbul Boğazı’nda bir cesetin bulunmasının ardından, seri katilin peşine düşen iki polis dedektifin (Kenan İmirzalıoğlu ve Ahmet Mümtaz Taylan) başlarına gelen olayları anlatan polisiye bir dizi. Yönetmenliğini Kız Kardeşler, Tepenin Ardı, Abluka gibi filmleriyle tanınan Emin Alper üstleniyor.

Dizinin adı katilin işlediği bir cinayetin ardından duvara kanla çizdiği ve mavi ışıkla görünen İbrani alfabesinin ilk harfi olan Alef’e olan benzerliğinden gelmekte. Dizide Alef’in kelime anlamının oldukça fazla olduğundan da bahsediliyor. Diziden öğrendiğimiz bir anlamı da yerin ve göğün birleşme noktası. Alef’te tüm olaylar İstanbul Boğazı’ndaki cinayet ve aynı şekilde işlenen diğer cinayetlerle Alef’in bağlantısını çözmek üzerine kurulu.

Alef için Türkiye’nin ilk mistik polisiye dizisi olduğu konusunda görüşler de mevcut.

Modern ve Geleneksel Anlatı Zıtlıkları

Alef, modern ve geleneksel anlatı zıtlıklarından besleniyor. Bunun en önemli örneği de dizide emekliliği gelmek üzere olan Settar komiser ve İngiltere’de uzun süre yaşayan, daha sonra Türkiye’ye dönen Kenan komiserin birlikte çalışmaya başlamasıyla gözler önüne seriliyor. Settar komiser (Ahmet Mümtaz Taylan), geleneksel anlatıyı temsil ederek Türk Sanat müziği dinleyen, meyhanede rakı içen bir karakter, Kenan komiser ise (Kenan İmirzalıoğlu), caz dinleyen evinde viski içen modern anlatı yapısına ait izleri taşıyan bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Dizide Melisa Sözen de bir İslam Tarihi doktorunu canlandırmakta.

Dizinin yönetmeni Emin Alper, dizi atmosferi hakkında: “’Alaturka noir’ ve ‘İslami gotik’ bir dünya geliştirdik.” diyor.

Alef için bu zamana kadarki bölümlerin sürükleyici olduğunu söyleyebilirim. Dizide beni rahatsız eden az şey var aslında…

Bunlardan biri, polisiye dizilerde küfür olmazsa olmaz diye bir kural varmışçasına sürekli emniyet müdürünün küfür ettiğini görüyoruz. Ama öyle normal diyalog arasına yerleştirilmiş olan küfürlerden bahsetmiyorum. Her şeye edilen küfür… Diyalog değil küfür yazmışlar adama. Senarist ne kadar küfür biliyorsa hepsini yazmış. Yaratıcılar da bu konuda (!)

Osmanlı ve İslam Tarihi’nden izler taşıyan Alef’in ilk 6 bölümü yayınlandı ve söylentilere göre dizi 10 bölümden oluşacak.

Teknik İnceleme: Renk Sorunu

Bana kalırsa, dizinin kadrajları ve çekimleri oldukça başarılı. Müzikleri de öyle. Benim gördüğüm en büyük teknik problem ise dizinin renkleri… Muhtemelen Da Vinci Resolve’da çekilen log görüntülerin üzerine atılan standart lut’larla hiç oynanmamış olsa gerek ki, dizinin yakın planlarıyla genel planları aynı sahne içinde birbirinden ciddi ölçüde farklılaşıyor. Kontrast anlamında yakın planlar oldukça kontrast resimler iken, genel planlar buna göre daha soft kalıyor. Aynı sahne içinde bazen, bağlanan genel planların da renkleri birbirinden farklı olabiliyor. Ve beni oldukça rahatsız etti bu durum diyebilirim.

Ancak konu itibariyle şimdiye kadar çekilen en iyi Türk dizisi diyemesem de, sürükleyici ve beklenmeyen olayların olduğu bir dizi olduğunu söyleyebilirim. Polisiye türünde içerik izlemekten hoşlananlardansanız eğer, Alef’e bir bakmanızı tavsiye ederim…

Alef 1. Sezon
Yönetmenlik
8
Sinematografi
9.1
Senaryo
9
Oyunculuk
7.7
Kurgu
7
Okuyucu Derecelendirmesi0 Oy
0
8.2
Exit mobile version