İlk duyduğumuzda bayağı bir şaşırmıştık. Biraz araştırınca karşımıza çıkıverdi bu isimler. Suhulet ve Sahilbent, yani dünyanın ilk araba vapurları. Gelin bu vapurların hikayesinden bahsedelim sizlere.
Zamanında İstanbul’un iki yakasında yolcu taşımacılığı yapan ve 1945 yılında hükümet tarafından satın alınıp Şehir Hatları’na devredilen Şirket-i Hayriye, ilk vapurunu İngiltere’deki John Robert White tezgahlarında yandan çarklı ve ahşap olarak yaptırmıştı. Fakat bu vapur yolcu vapuru olarak tasarlanmış ve Rumeli adını almıştı.
Daha sonraları bunun gibi bir çok vapur yapılsada boğazın iki yakasına atların, arabaların veya askeri malzemelerin taşınması için farklı bir deniz taşıtına ihtiyaç vardı. 1869 yılında şirketin başına geçen Hüseyin Haki Efendi, bu ihtiyacı karşılamak adına araba vapuru için taslak çizimler hazırladı. Bu çizimler günümüz feribotlarının ilk çizimleriydi.
Proje çizildikten sonra dönemin en gelişmiş tershanelerine sahip olan İngiltere’ye yollandı. Burada üretimine başlanan vapur 1871 senesinde tamamlanarak İstanbul’a doğru yola çıktı. Uzun bir yolculuğun ardından 1872 senesinde “Kolaylık” anlamına gelen Suhulet ismiyle hizmete girdi. Bu zaman zarfında boğazın iki yakasındaki ulaşıma oldukça katkı sağladığı görülerek bir adet vapur daha sipariş edildi. Bu vapurun ismi ise “İki kıyıyı bağlayan” anlamına gelen Sahilbent.
Suhulet ve Sahilbent haricindeki vapurların bir çoğu çeşitli sebeplerden ötürü hizmetten çekilmesine rağmen bu iki vapur uzun yıllar boyunca İstanbul’a hizmet etti. Ayrıca Suhulet, Çanakkale savaşı sırasında topçu taburlarının taşınmasında aktif rol alarak “Gazi” ünvanını kazanmış, yine I. Dünya Savaşı sırasında diğer bir araba vapuru olan Sahilbent, boğazın iki yakasına asker ve askeri malzeme taşıyarak Osmanlı Devleti’ne büyük katkılar sağlamıştı.
80 yıldan fazla İstanbul halkını boğazın bir ucundan diğerine taşıyan vapurlardan Suhulet 1958, bir sene sonrada Sahilbent hizmet dışı bırakıldı. Günümüzdeki Suhulet ve Sahilbent vapurları ise bu iki emektar vapurun adını yaşatmak amacı ile bu şekilde isimlendirilmiştir.