Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale (Assos)’ a ulaştığımızda sit alanı ilan edilmiş , taştan yapılan binaları yüzlerce yıllardır korunmuş tarihi bir köyün içinde bulduk kendimizi. Tarihi köy içinde butik oteller ya da pansiyonlarda konaklama imkanınız var. Bütçe ve zevkinize göre istediğiniz yerde kalabilirsiniz. Biz pansiyonda kalmayı tercih ettik.(Sidar Pansiyon) İki kardeşin işlettiği pansiyon sahipleri o kadar misafirperverlerdi ki ayrılırken arkamızdan su bile dökmüşlerdi. Assos’ta beni en çok etkileyen tarihi köyün doğal dokusunun bozulmaması ve binalarla bütünleşen bitki örtüsü oldu.Köy içindeki restoranlarda bu güzel havayı hissederken yemek yemek oldukça keyifli oluyor. Panorama restoranın manzarası çok güzeldi mesela. Tarihi köy limana 10 dk mesafede, liman daha turistik , konaklama imkanları daha güzel. Denize sıfır çok güzel oteller var ancak liman köye göre fiyatlar daha yüksek.
Köyden çıktıktan sonra soldan gittiğinizde limana gidiyorsunuz sağdan gittiğinizde köyler ve sakin koylara ulaşabilirsiniz. Ancak giderken fazla hızlı gitmeyin çünkü her an karşınıza bir koyun sürüsü çıkabilir. Ben birkaç kez rastladım ama hiçbirinde etrafta çoban falan yoktu. Sahile inen köy yolları oldukça ıssız, tek başınıza gidiyorsunuz çoğu zaman yolda.
Assos tarihi köyde avcı böreği, karadut şerbetinin ve özellikle limandaki dondurmanın tadına bakmanızı öneririm. Dondurma gerçekten de çok lezzetli.