Orta Doğunun en küçük ülkelerinden biri olan Katar, bir yandan hızla büyüyen ekonomisi ve de sanayisi ile dünya çapında adından sıkça söz ettirmektedir. Öyle ki 2022 yılında Dünya kupasına da ev sahipliği yapacak olması nedeniyle her geçen gün daha büyük bir kitle tarafından tanınmaya başlayan ülkelerden biri haline gelmiştir. Katar, ekonomik durumu çok iyi seviyede olduğu için burada çalışmak isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar için de iyi bir gelir imkanı sunuyor. Fakat iklim koşullarının bir hayli sıcak olması nedeniyle burada yaşamak ve çalışmak dönemsel olarak çok büyük sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Elbette ki ülke iş imkanları açısından çok geniş bir olanağa sahip. Ülkenin yerel halkı genel olarak masa başı işlerlerde ve yönetici pozisyonunda çalışmaktadır.
Katarlı iş adamları ile iş yapmak isteyenler ülkenin çalışma vizesine başvuru yaparak, gerekli koşulları sağladıkları takdirde bu topraklara gidebileceklerdir. Günümüzde özellikle de Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinden insan milyon dolarlık inşaat projelerinde çalışmak için, ya da dev petrol ve doğal gaz şirketlerinde aynı zamanda da hizmet sektöründe çalışmak için buraya gelmektedir. Öyle ki bu tür alanlarda iş bulmak da oldukça kolaydır. Ülkede iş olanağının en yüksek olduğu alanlardan biri de demir çelik sektörüdür. Özellikle de Katar’ın doğal gaz ve petrole dayanan ekonomisinin hızla büyümesi inşaat ve demir çelik sektörünün de gelişimine olanak sağlamıştır.
Katar İşçilerin Çalışma Şartları Nasıl?
Katar ekonomik anlamda kendisini çok geliştirmiş olsa da işçilerin çalışma ve sosyal şartları o kadar da iyi değildir. Ülkedeki işçi sınıfının alışveriş merkezlerine girmeleri dahi yasaktır. Aynı zamanda özellikle de inşaat sektöründe, çok sıcak bir iklim koşulu altında yaklaşık 50 kilo ağırlığındaki malzemelerin taşıtılması, insanların zorlu anlar yaşamalarına neden olmaktadır. Ülkeye Asya topraklarından gelen kişiler aylık olarak 200 dolara çalıştırılıyor.
İnşaat sektöründe çalışan işçi sınıfının büyük bir kısmı da yine Asya topraklarından gelen vatandaşlardan sağlanmaktadır. Buraya gelen kişiler genellikle ajanslar aracılığı ile yönlendirilirler. Bazı durumlarda işçiler kazandıkları 1 yıllık parayı yönlendiren ajanslara da ödemek durumunda kalmaktadırlar. Bazı durumlarda ise ajanslara peşin para ödemek gerekmektedir.
Katar’daki inşaat sektöründe Türklerden vasıfsız eleman olarak çalışan çok fazla kişi yoktur. Ülkemizden Katar’a giden kişiler genellikle kalıpçı, demir bağlama ustası, elektrik tesisatçısı, su tesisatçısı, şantiye şefi, vardiya amiri ya da usta başı gibi işlerde faaliyet gösterirler. Bu sektörün dışında ise Türkler petrol şirketlerinde ya da hizmet sektöründe de kolayca iş bulabilmektedirler.
Katar’da çalışanlar ne kadar maaş alır?
Katar işçiler arasında sınıf ayrımının söz konusu olduğu bir ülkedir. Burada Amerika vatandaşları 1. sınıf vatandaş olarak kabul edilirler. Ancak Amerikalılar kadar olmasa da Avrupalılar da yine 1. sınıf vatandaş olarak kabul edilmektedirler. Türkler, Mısırlı ve Libyalılar ise 2. sınıf işçi grubuna mensup sayılırlar. 3. sınıf işçi grubunda Asya ülkesinden gelen vatandaşlar yer alır.
Katar ülkesinde Amerikan vatandaşlarının maaşları en az 10 ile 15 bin dolar arasında değişir. Asyalı işçilerin maaşları ise 200 ve 300 dolar arasındadır. Türkler ise buldukları işin durumuna göre kendi ülkemizde kazandığı paranın 3 ya da 5 katını kazanabilmektedirler.
Katar’da Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Katar çalışma vizesi almak için konsolosluk ve ülke tarafından belirlenmiş bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Genel olarak çalışma izni başvuruda bulunan iş adamlarına verilmektedir. 30’dan fazla ülkenin Katar’a vizesiz giriş hakkı bulunur. Çalışma izni şartları körfez ülkeleri ile benzerlik taşımaktadır. Yani kefalet sistemi söz konusudur. Katar’da çalışma izni alabilmek için öncelikle en az bir iş verenin size kefil olması gerekmektedir. Bu nedenle ülkeye gitmeden önce çalışılacak firmanın ayarlanması ve de gereken çalışma sözleşmesinin yapılmış olması gerekir. Bir sonraki süreçte ise gereken belgelerin çalışma bakanlığına sunulması şartı sağlanmalıdır.
Resmi iş ilişkilerini kanıtlayan belgeler Bakanlığa sunulur. Fakat başvuru yapan kişilerin ya da çalışma izni alacak kişilerin 18 ya da 60 yaş arasında olması gerekmektedir. Bu yaş sınırları dışındaki kişiler özel prosedürleri yerine getirerek, çalışma izni alabilmektedirler. Katar’a giriş izinin alınmasından sonra ise ülkeye girmenizle birlikte parmak iziniz alınır. Aynı zamanda da sağlık durumunuzu belgeleyen raporlar istenir. Çalışma vizesi ilk aşamada 6 aylık olarak bilinir. 6 aylık süreç sonunda oturma izni almak da mümkündür. Oturma izni alan kişilerin ikamet ve kimlik bilgilerini Bakanlıkların göçmen biriminden almaları istenir.