Gaziantep, gezilecek yerler açısından oldukça zengin ve tarihi dokusu çok güzeldir. Gaziantep; Lizbon, Atina, Şam, Beyrut gibi yaşanılan en eski şehirler listesinde yer alır ve Türkiye’nin en eski şehridir.
Antep, Gaziantep ismini alana dek tarihte pek çok isim ile anılmış. Romalılar “Antiochia ad Taurum” ismiyle hitap ederken, Araplar şehri ele geçirdiğinde “Ayıntap” ismiyle hitap etmeye başlamışlar. Farsçada “Ayıntap” pınarı bol anlamına gelmekte. Şehre “parlayan şehir” de denilmekte ve bu isim şehre çok yakışmakta. Antep Fransız Ordusuna karşı 1921 yılında savunma göstermiş ve bundan sonra çıkartılan yasa ile de “Gazi” unvanını almış.
Gaziantep’te Gezilecek Yerler
Bolca han, hamam, anıt ve cami bulunan şehirde, tarihi doku ile geçmişe yolculuk yapmaya hazır olun. Otantik bir çarşı alışverişi yapmak için Kemikli Bedesten ve Zincirli Bedestene uğrayabilirsiniz. Şehrin merkezinde Gaziantep Kalesi bulunuyor burayı gezip çevresinde yer alan Naib Hamamı, Şire Han, Bayaz Han ve Büdeyri Hanı görebilirsiniz.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Avrupa’nın üçüncü büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi Türkiye’nin ise en büyüğü. Botanik bahçesi, bilim merkezi ve gezegen evini gezmeyi unutmayın.
Müzeler Diyarı
Çeşit çeşit müzeler olan kentte geçmişe yolculuk yapmanın tam sırası. Antep’ in yerleşik geçmişi bakır çağına dek uzanıyor ve ortaya birçok görülecek değer çıkıyor. Atatürk Anı Müzesi, Gaziantep Kahramanlık Panoraması, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi, Savunma Müzesi, Oyuncak Müzesi, Medusa Cam Eserler Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Zeugma Antik Kenti‘nden çıkarılan eserlerin yer aldığı Zeugma Mozaik Müzesi ve Heykel Atölyesi görülmeye değer müzeler arasında.
Cami, Kilise, Havra
Dini yapılar açısından da çok zengin Gaziantep. Tahtani, Şirvani ve Kurtuluş Camileri gibi pek çok sayıdaki caminin yanı sıra, Aziz Bedros Kilisesi, Havra, Surp Asdvadzadzin Ermeni Katedrali gibi yapıları da görebilirsiniz.
Gaziantep El Sanatları
El sanatlarıyla ün salmış bu şehirde, dericilik, kuyumculuk, kilimcilik günümüzde hala devam eden el sanatlarından. Gaziantep bakırcılığı ise tek parçadan imal edilerek, hiçbir parça eklenmemesiyle ünlü. Çizme ve çakma ismi verilen teknikle çekiç ve kalem kullanılarak işlemeler yapılır. Süs eşyası ve mutfak eşyası olarak iki ayrı kategoride ürteim yapılıyor.
Gaziantep Yemenileri
Bu güzel ve meşhur yemenilerden almadan sakın dönmeyin. Zira bu yemeniler ünlü Hollywood Filmleri; Harry Potter, Truva ve 300 Spartalı’da kullanılmış ve hepsi de Gaziantepli yetenekli ustaların elinden çıkmış.