Şarabı tüm diğer içeceklerden ayrı tutuyorum ve bunun için çok geçerli sebeplerim var 🙂
Alkollü içeceklerin tamamına yakını standarttır. Ona eşlik edecek yiyeceklerden tutun da, yanında dinleyeceğiniz müziğin türüne kadar bazı detaylar pek değişmez. Şarap dışında… Şarap bir ritüel içeceği. Nerede, ne zaman, kimle, nasıl bir ruh halindeyken içildiğine bağlı olarak değişecek tonlarca ayrıntı vardır, ki tadı da bu ayrıntılarda saklıdır. Mumlar, dinlenecek müzik, kadehin formu, şarabın rengi, mevsim, dekor vs… her şey birbirine göre özenle ayarlanır, hiç bir detay kesinlikle atlanmaz. Kışsa mesela, yağmur kar yağıyorsa kırmızı şarap içilir, şömine başı tercih sebebidir, yoksa da koca koca mumlarla da idare edilir. Ama eğer yazsa, deniz kenarında güneş batmak üzereyse mesela, buz gibi bir blush’tan iyisi yoktur, akşam olduysa ya da denizden uzaksan buz gibi beyaz şarap da iş görür…
Çok fazla sevdiğim için çok anlam mı yüklüyorum bilmiyorum ama her an, her yerde, herkesle içilemeyecek kadar karakter sahibi bir içecek şarap bence.Özellikle atmosfer çok önemli. Güzel bir şarap evinde içtiğiniz şarapla şıkır şıkır ve soğuk bir otelde içtiğiniz şarap aynı tadı vermeyebilir bana kalırsa. O yüzden eğer İstanbul’daysanız ve şarap içesiniz varsa, gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz bir kaç mekan önerim ve mekanları kullanma talimatlarım var;
Corvus Wine & Bite (Beşiktaş, Akaretler)
Bu sıralar İstanbul’daki gözdem olan Akaretler’de yer alıyor. Şehrin bu kadar göbeğinde olup da keşmekeşinden, rahatsız edici her şeyinden böylesine izole olan çok fazla yer yok malesef. İstiridyenin içindeki incim benim Corvus.
Bozcaada severlerin özellikle çok seveceği bir mekan, çünkü hem Bozcaada’nın meşhur şaraplarını içip, hem de Geyikli’den gelen yöresel ekmeklerin, Ezine peynirlerin tadını çıkarabiliyorsunuz. İç dekorasyonu ambiyansı şahane. Fiyatlar o lokasyonda yer alan bu kalitede bir mekandan asla beklemeyeceğiniz kadar uygun. Ama bana sorarsanız şıkır şıkır ışıkları, elit sakinleri, güzel mimarisiyle insanın gözünü gönlünü açan Akaretler’i seyrede seyrede keyfi bir başka. Yani; dışarıda oturun derim.
Adres: Vişnezade Mahallesi, Şair Nedim Caddesi, No 5, Beşiktaş, İstanbul
Telefon: 0(212) 2605470
İncirli Şaraphane (Beşiktaş, Kuruçeşme)
Yaklaşık 2.5 yıl önce İstanbullu’yu arayıp da bulamadığı şarap kavına kavuşturan mekan. Hemen hemen tüm Türkiye şaraplarını bir arada bulup tadabileceğiniz bir restoran, şarap satış noktası, mahzen…
Baş döndürücü güzel bir atmosferi var. Saatlerce sakin sakin birbirinden lezzetli şaraplar içip, odun ateşinde pişmiş efsane pizzalardan tadabilirsiniz. Fıçıdan masalar, duvardan duvara uzanan ahşap şaraplıklar kendinizi çok iyi hissettiriyor. Ücretsiz şarap tadımı yapıp beğendiklerinizi market fiyatına satın alabiliyorsunuz. Birbirinden lezzetli peynirlerin, ekmeklerin, şarküteri ürünlerinin tadına bakmayı unutmayın.
Yağmurlu bir öğleden sonra sıcak bir ortamda şarap keyfi için çok ideal.
Bu arada İncirli Şaraphane’nin üst komşuları La Mancha ve Kydonia’ya da uğramadan geçmeyin derim. La Mancha tam bir Akdenizli. Kydonia ise yazları açık havada denize nazır rakı balık için şahane bir seçim.
Adres: Kuruçeşme Mh., Öksüz Çocuk Sk, 34345 Istanbul
Telefon: (0212) 257 1129
Solera Winery (Beyoğlu, Tomtom)
Bazen tek başınıza kalıp kafa dinlemek istediğinizde kendinizi evinizin salonunda gibi hissedeceğiniz Solera’ya alalım sizi. Galatasaray Lisesi’nin yanından Fransız Sokağı’na doğru inerken ilerde sağda kalıyor. Duvarlarda uzun uzun seyirlik tabloların olduğu, güzel ve hesaplı şarap içebileceğiniz, şanslıysanız girişe oturup caddeden gelen geçeni seyredebileceğiniz şirin mi şirin bir şaraphane Solera. Küçük arkadaş gruplarıyla da keyifli vakit geçirmek için çok ideal.
Adres: Tomtom Mh., Yeni Çarşı Cd, No:44, 34433 Istanbul
Telefon: (0212) 252 2719
Sensus Şarap Butiği (Beyoğlu, Galata)
Eskilerden. Anemon Otelleri’nin işlettiği mekanda, sadece ve sadece yerli üretim şaraplar sunuluyor. Türkiye’nin dört bir köşesinden zengin bağların üzümleriyle yapılmış enfes şaraplar, inanılmaz uygun fiyatlarla şarapseverlere sunuluyor.
Burayı bir şarküteri gibi de düşünebilirsiniz. Çünkü kolay kolay her yerde bulamayacağınız çok özel peynirler de satılıyor Sensus’ta. Yani isterseniz girip yüzlerce şarap ve peynir seçeneğinden birkaçını seçip, alıp çıkabiliyorsunuz. Ha yok, ille de şarabımı bu büyülü atmosferin içinde içeceğim derseniz de, önceden rezervasyonunuzu yaptırmak kaydıyla bu da mümkün. Tekrar söylüyorum, raf fiyatlarının üzerine sadece cüzi bir “şişe açım bedeli” ödediğiniz için inanılmaz uygun fiyatlar söz konusu.
Adres: Bereketzade Mah. Büyükhendek Cad. No.5 Kuledibi, Beyoğlu-İSTANBUL
Telefon: (0212) 245 5657
Kav Şarap Butiği (Şişli, Teşvikiye)
Kavaklıdere’nin şarap butiği Kav Ankara, Kapadokya ve İzmir Alsancak’tan sonra Nişantaşı’nda. Yine yukarıdaki alternatiflerde olduğu gibi, ister alışveriş yap, ister otur burada devam et… Yurt içinden-yurt dışından yüzlerce çeşit şarabı etiket fiyatıyla satın alabiliyor, ya da üzerine 30-40 TL mantar açma fiyatı ödeyerek orada keyfini çıkarabiliyorsunuz. Kav’da şarap dışında şarap aksesuarları ve birbirinden şık şarap dolapları da satılıyor. İçerinin atmosferi çok hoş, çok keyifli ama dışarıda Atiye manzarasına karşı keyif yapmanın tadı da başka…
Adres: Atiye sok No:12/1 Teşvikiye İstanbul Nişantaşı
Tel: 0212 234 91 20