Deniz tutması çoğu insanın karşılaştığı bir sorundur. Her ne kadar tecrübeli bir denizci olsanız bile uzun süren deniz yolculuklarında deniz tutabilir. Her ne kadar bünyeniz sağlam diye düşünseniz de ansızın mide bulantısı ve baş dönmesiyle deniz tutulması yaşayabilirsiniz. Deniz tutması bir denge sorunu içerisinde oluşan hareket bozukluğuna neden olan rahatsızlıktır. Dalgalı sularda ve deniz yolculuklarında oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Deniz Tutması Nedir?
Denizde daimi sallantıdan kaynaklanan rahatsızlık hissine deniz tutması denir. Deniz tutması bir tür hareket hastalığıdır. Deniz seyahatlerinde oldukça yaygın olarak görülür. Bu hastalığın; araba tutması, uçak tutması ve simülasyon hastalığı gibi pek çok farklı türü bulunmaktadır. Deniz tutmasında en çok görülen semptom kusma ve mide bulantısı olup sersemlik hissi, baş ağrısı gibi başka semptomlar da görülebilir. Deniz tutmasında temel sorun, beynimize giden çelişkili sinyallerdir. Tutma, insanın vestibuler sistemi ile hareket algısı arasında farklılıklar olduğunda açığa çıkar. Yani deniz tutması rahatsızlığı gözlerimiz ve kulaklarımızla algıladığımız hareketle vücut deneyimimiz arasında belirgin farklılıklar olduğunda ortaya çıkar.
Deniz Tutması Yaşadığınızı Nasıl Anlarsınız?
Deniz tutmasının başlıca semptomları sersemlik hissi, mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, tansiyon yükselmesi ya da düşmesi, mide civarında oluşan baskı hissi ve kusmadır. Beyniniz hareketleri algılamada yavaşlar ve uyarı vermeye başlar. İç kulağınızdan gelen çınlamayı kulaklarınızda hissedebilir veya baş dönmesi yaşayabilir ve kendinizi kötü hissedersiniz. Anlayacağınız bu rahatsızlık insanı tekneden ve denizden soğutur.
Bu olay pek çok kişinin başına gelmektedir. Beynimiz hareketlerimizi algılamak için üç farklı sinir yolunu kullanmaktadır. Bunlar iç kulaktan gelen sinyaller, derin dokulardan gelen sinyaller ve gözlerimizin verdiği sinyallerdir. Teknede sallantılı bir yolculuk gerçekleştiğinden ve beyin bu hareketleri bilinçsiz olarak hissettiğinden dolayı koordine edememektedir. Bunun sonucunda da deniz tutulması gerçekleşmektedir.
Deniz Tutmasını Nasıl Önleriz?
Deniz tutmasını önlemek için belirli bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kimileri deniz yolculuğu yapa yapa deniz tutmalarına alıştığını söylese de kimilerinde çözüme kavuşmamaktadır. Peki, deniz tutmasını önlemek için neler yapabiliriz?
Odağınızı Değiştirin: Eğer sürekli kendinizi hasta gibi hissediyorsanız ve stresliyseniz etrafınızdaki başka şeylere odaklanın. Örneğin ufuk çizgisine odaklanarak izleyebilirsiniz. Bu sayede bir noktaya odaklanarak beyninizi yanıltabilirsiniz. İleriye doğru baktığınızda iç kulak ile göz arasındaki mesafe aza indiği için beyniniz sallantıyı da minimum seviyede hissedecektir.
Yediklerinize Dikkat Edin: Gemiye, tekneye ya da vapura binmeden önce yediklerinize ve içtiklerinize dikkat edin. Çünkü yediğiniz yiyecekler yolculuğunuzu etkileyebilir. Deniz tutması yaşıyorsanız, tutmayı önleyici besinler tüketmeniz gerekebilir. Örnek olarak, yeşil elma deniz tutmasına iyi gelir. Tuzlu krakerler de midenizi bastırarak bulantınızı azaltacaktır. Yolculuk öncesi baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız.
Sıvı alımınıza Dikkat Edin: Deniz tutması vücutta dehidrasyona sebep olarak baş ağrısına neden olabilir. Bu sebeple süt ve kahveden uzak durarak su ve asitsiz içecekler tüketmelisiniz.
Kusmayı Deneyin: Artık ne yaptıysanız ve size iyi gelmiyorsa, kusmanız gerekiyor demektir. İstifra etmek can sıkıcı olsa da sizi ciddi boyutta rahatlatabilir. Kusarken rüzgarın yönünü hesaba katmayı unutmayın. Kusarken üzerinize bulaştıracağınız şeyler rahatlamanız yerine daha fazla sıkıntıya girmenize neden olmasın.