Schengen Vizesi, AB üyelerini kapsayan bölgeye denir. Bu bölgeler ise; Macaristan, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Estonya, Danimarka, Almanya, Fransa, İsviçre, Slovenya, İspanya, İsveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Hollanda, İzlanda, İtalya, Yunanistan, Litvanya, Malta, Lihtenştayn olarak sıralanıyor. Schengen ülkeleri arasında birlik üyesi ülke vatandaşı olan kişiler sadece pasaport ve kimlik ile seyahat edebiliyorlar.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen Vizesi, yukarıda saydığımız ülkeler arasında seyahat izni veren bir vizedir. Schengen’e dahil olan ülkelere bu vize türü ile giriş yapılabiliyor.
Schengen Vize Nasıl Alınır?
Seyahat edilmek istenen ülkenin temsilciliğine gidip Schengen vizesi başvurusu yapabilirsiniz. Yetkililerin istediği belgeleri tamamlayıp, daha sonrasında e-randevu oluşturarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca yeni getirilen sistem ile elektronik başvuru da yapabilirsiniz. Elektronik başvuru formlarınızı çevrimiçi ortamda iletebilirsiniz.
Vizenizi aldıktan sonra üye olan ülkelerde izin süreniz içerisinde istediğiniz gibi dolaşma imkanına sahip oluyorsunuz. Ancak ilk girişinizin vize alınan ülkeden olması gerektiğini unutmamalısınız.
Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?
Schengen vize ücretleri; yetişkin 80 Euro, 6-12 yaş 40 Euro, 0-6 yaş ücretsiz. AB ile vize anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşlarına ise 35 Euro.
Schengen Vizesi Almak için Gerekli Evraklar
- Başvuru Formu
- Pasaport
- Fotoğraf
- Otel Rezervasyonu
- Uçak Bileti
- Seyahat Sigortası
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Pasaport Fotokopisi
- İkametgah
Schengen Vizesi Kalma Süresi
Schengen vizesi kalma süresi hakkında kafalarda soru işareti kalabiliyor. Bu konuya açıklık getirilirse; Schengen vizenin üzerinde geçerlilik süresi olan ”duration of stay” bölümü var. Orada yer alan süre sizin Schengen Bölgesi’ne ilk girdiğiniz andan itibaren geriye doğru sayılan 180 günü ifade ediyor.
Schengen Vize Kalma Süresi Hesaplama
90 günlük bir vize ile toplamda 180 gün Schengen bölgesinde kalabiliyorsunuz. Her 180 günde bir kalma süreniz 90 gün olarak yenileniyor. Bu sayede ek süre kazanmış oluyorsunuz. 1 Ocak- 1 Şubat arasında 30 gün kaldığınızı varsayın. Daha sonra 1 Haziran-1 Temmuz arasında da 30 gün kaldığınızı varsayın. Geriye 30 gününüzün kaldığını düşünecekseniz ama geriye daha 60 gün daha hakkınız kalıyor. Her 6 ayda bir 90 gün daha kazanıyorsunuz.